A Fortepan27 projekt

Találták és megkaptam, gondoltam egy merészet fotózok rá. Egy tekecs film a ’60-as évekből.  Azt kell tudni ennél a filmnél a  27-es azám az érzékenységre utal, de még  sch°-ban van felírva a csomagolásán, de az akkori modern kornak megfelelően már DIN (német) illetve ASA (amerikai) szabvány szerint is  feltüntették az érzékenységet. Személyes élményem: talán 6-7 éves lehettem, amikor édesapám sokat fotózott erre a filmre.  Nem sok közöm volt még akkoriban a fotózáshoz, de máig előttem van a mozdulat ahogy befűzi ezt a  filmet a Beirett fényképezőgépébe. Amikor becsukta a fedelét a gépnek számomra valami megmagyarázhatatlan történt. Gyerekkori Időérzékem híján nem tudom, de mondjuk 2-3 hét elteltével megjelent apám a fotókkal és program volt végignézni a képéket.

 

Visszatérve a “projekthez” azt tudtam , hogy sok jóra nem számíthatok ennyi év elteltével. A legvalószínűbb a semmi volt, vagyis egy áttetsző vagy épp a háttérsugárzásnak köszönhetően egy sötétszürke filmet fogok kapni. Igyekeztem aránylag hamar elfotózni, mert nem jó még egy  friss filmnek sem, ha  a fotózás után sokáig nem hívják elő. Ennél az öreg filmnél  meg végkép káros lehet, mondom ezt úgy mintha azt várnám lesz is rajta valami.

Elfotóztam a felét, de azért csak a felét, mert annyira kíváncsi voltam, hogy mi lesz belőle, meg közben a járvány is beleszólt.

A Forte cégről csak címszavakban. Egy KODAK cég volt valójában 1912-ben építették Vácon. A II. Világháború végén gyakorlatilag porig rombolták. 1947-ben államosították és meghatározó fotokémiai ipart létesítettek a régióban.  Ez is mint minden az 1989-es módszerváltásban végzetes sebet kapott és elvérzett. Úgy  sikerült tönkretenni, ahogy a háború során bombákkal sem tudták.  

Végül is előhívtam. Lett rajta valami és mivel filmről van szó ezért még ebből az érzékenységét jelentősen elvesztett filmből is lett valami látnivaló. Segítségül hívtam a kedvenc képalkotó szoftveremet a Gimpet és kiretusáltam a hibákat (szösz, porszemek…stb) amik az “erősítéstől jobban előjöttek és íme. Fantasztikus !

Az eredeti szkennelt képek

Gimp-pel javított, retusált verzió

© 2020, karesz. Minden jog fenntartva.